Haute friture' van Fritez nu ook op de Witte de With

De 'haute friture' van Ruben Kruit is nu ook verkrijgbaar op de Witte de Withstraat. Gisteren ging er zijn Hollandse snackbar Fritez open.

2 Nov 2014 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Haute friture' van Fritez nu ook op de Witte de With

Op de Witte de With-straat is Fritez, Cafetaria Extraordinaire, geopend. Internetondernemer Ruben Kruit voegde aan zijn twee foodtrucks een pop-up snackbar toe die minimaal tot april 2015 blijft. Het concept: een snackbar nieuwe stijl. Met vooral, je raadt het al, patat frites. De plek kon nauwelijks beter: midden op de Witte de With, naast Ter Marsch.

Eigenaar Ruben Kruit kennen we vooral van zijn foodtrucks die op veel festivals stonden de afgelopen twee jaar. De rossige ondernemer was eerder actief in de software en het internet. Maar stapte na twintig jaar bits en bytes over naar de haute friture. De kaart is zoals je die gewend was van de snackbar van vroeger. Frites dus van handgesneden verse aardappelen uit de Beemster met een keuze uit zes sauzen: mayonaise, truffelmayonaise, knoflookmayonaise, ketchup, piccalilly en currysaus. Pindasaus of speciaal kan ook. 

Er zijn diverse snacks, uiteraard 'ambachtelijk', zoals de frikandel en de kroket. Het trio croquettes is voor wie niet kan kiezen: kaas-rucola èn bospaddestoel èn serrano. Speciale aandacht is er voor de patat met stoofvlees. Deze is naar Rubens eigen recept en de stoof wordt handgemaakt door de dames in de zaak. Gehaktballen en hot dogs volgen nog. Al het vlees is van Wild Vleesch, uit Rotterdam.

Over de dames gesproken, die vallen op door hun retro uitdossing. Vooral de rode opgerolde zakdoek in het haar doet sterk denken aan de jaren vijftig en kan wel eens een handelsmerk worden van Fritez. De zaak is oceaanblauw van kleur, net als de foodtrucks van Fritez en kent een simpele inrichting met enkele stoere elementen zoals de gigantische straatlantaarns.

Achter de schermen is flink verbouwd, vooral voor afzuiging en opslag. Voor de schermen is er een balie om te bestellen en daarachter een flinke frituur. Fritez mag geen alchohol schenken en heeft ook geen toilet voor de gasten. Iets om rekening mee te houden. In het weekend blijft het cafetaria extraordinaire open tot twee uur in de nacht, prima voor een late night craving.

De snackbar is ineens terug. Na jarenlang terrein prijsgeven aan pizzeria's, hamburgerketens en ander internationaal gemaksvoer, lijkt het tij langzaam te keren. In Rotterdam centrum alleen al zijn recent Pomms', Tante Nel en Fritez geopend. Allemaal strak in het concept gegoten snacktenten op mooie locaties met biologische snacks. Je eet er geen calorie minder door, desalniettemin zijn snacks weer bon-ton. Zelfs Bram Ladage paste er zijn design op aan: de nieuwe flagship zaak in de Markthal is zwart en de eerste in deze styling. Alle andere Brams zullen volgen.

Met deze snackbar nieuwe stijl is het blok van Ter Marsch, KingKong en De Witte Aap af. De vier zaken vormen - met NRC café en Worm aan de overkant - het hart van Rotterdams populairste uitgaansstraat. Ook de zijstraten beginnen te floreren, met bijvoorbeeld de hipster Zwarte Paarden-bar in de Zwartenpaardenstraat, de tot Witte de With-plein omgedoopte Schiedamsevest en het rijtje met de Tiki's Bar, LaBru en Hartig in de Hartmannstraat. In de Witte de With die in alle smaken voorziet, van Vietnamees tot Surinaams en van gehaktballen tot hamburgers, ontbrak de snackbar nog. Zeker na het vertrek van broodjeszaak Spooky's was het lastig om er een patatje te verkrijgen. Die leemte is nu gevuld. Het lijkt me sterk dat Fritez over een half jaar alweer moet vertrekken.

FOTO'S WIM DE JONG

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

jacqueline van gent 2 Nov 2014, 11:37

Heel veel succes met jullie onderneming

Herbert 2 Nov 2014, 19:15

Heerlijke frieten, volle bak en toffe sfeer vrijdagavond!

Bas 7 Nov 2014, 12:25

Ai, sigaret vlakbij de patat. Niet echt een slim reclameplaatje ;)

Von hartung 8 Nov 2014, 17:00

Hot dogs verkopen voor 6,50 euro met een vies broodje van de spar supermarkt... hoe durf je !

Ingrid 14 Nov 2014, 17:51

Kunnen we ook afhalen?

Debby 19 Nov 2014, 15:59

Kennis gemaakt met Fritez op de Swan market, dikke rij voor de bus dus als patatliefhebber dacht ik daar moet ik wezen! Schrok wel even van de prijs, die is namelijk niet misselijk. Toen die eerste hap, wat verschrikkelijk! Vies oud vettig slap treurig patatje..Zak weggeflikkerd.

Joel Ferdinandus 20 Nov 2014, 20:35

Zojuist een heerlijk frietje op. Zeker een aanrader.

Ingrid 27 Nov 2014, 14:43

Vooral erg veel personeel waarvan er een paar redelijk gestrest waren, te veel gebakken patat werd terug in de frituur gegooid waardoor het er en niet lekker meer uitzag en er keiharde stukken tussen zaten. Broodje curryworst, volgespoten met currysaus en de worst was koud.Broodje kroket flauw. Sorry maar beslist niet voor herhaling geschikt. We hadden het meegenomen in de auto vandaar dat we het niet terug hebben gegeven.

Tina 5 Dec 2014, 20:55

Verkoopsters wilden me verbrande patattekes verkopen, allei vrouwkes dat gaat niet door. Geld terug. Lesje voedingsleer gegeven, nl als de olie te heet lees verbrand is verbranden ook de zetmelen (suikers) id aardappelen waardoor de patat donkerbruin wordt. Komt niet meer goed olie weggooien en verversen. Cursus patat bakken gaan volgen! Dames bleven eigenwijs volhouden dat patat zo hoort. Deze zaak met inrichting en verkoopsters amateurisme ten top. ZIelig, nee snackbarhouder is echt een vak al denken ze bij Fritez daar niet zo over.Wel vriendelijk van verkoopster om geld terug te geven, dat weer wel.

ed 25 Feb 2015, 17:10

Ben er gister geweest !!zo slecht heb ik patat nog nooit gehad !!heb er zelfs foto,s van gemaakt daarna weg gepleurd , bijna zwarte meuk ,en toch niet gaar !allemaal Kleine stukjes en vet....ik denk dat ze de patat of ja meuk bewaard hebben van de vorige dag lekker een kratje in de koeling bewaard ..sorry maar dit sloeg nergens op ..

David 30 Apr 2015, 11:12

2 Keer langsgeweest met de lunchpauze (rond 1 uur) met 8 collega's. 2 Keer konden wij niet geholpen worden ( frituur is nog koud, apparatuur kapot, over een half uur pas). En maar klagen dat onze burgemeester onduidelijk is m.b.t. vergunning etc.. Zulke zaakjes die niet kunnen presteren moet lekker wat anders gaan doen.

Lees ook deze verhalen