Op de Witte de With-straat is Fritez, Cafetaria Extraordinaire, geopend. Internetondernemer Ruben Kruit voegde aan zijn twee foodtrucks een pop-up snackbar toe die minimaal tot april 2015 blijft. Het concept: een snackbar nieuwe stijl. Met vooral, je raadt het al, patat frites. De plek kon nauwelijks beter: midden op de Witte de With, naast Ter Marsch.
Eigenaar Ruben Kruit kennen we vooral van zijn foodtrucks die op veel festivals stonden de afgelopen twee jaar. De rossige ondernemer was eerder actief in de software en het internet. Maar stapte na twintig jaar bits en bytes over naar de haute friture. De kaart is zoals je die gewend was van de snackbar van vroeger. Frites dus van handgesneden verse aardappelen uit de Beemster met een keuze uit zes sauzen: mayonaise, truffelmayonaise, knoflookmayonaise, ketchup, piccalilly en currysaus. Pindasaus of speciaal kan ook.
Er zijn diverse snacks, uiteraard 'ambachtelijk', zoals de frikandel en de kroket. Het trio croquettes is voor wie niet kan kiezen: kaas-rucola èn bospaddestoel èn serrano. Speciale aandacht is er voor de patat met stoofvlees. Deze is naar Rubens eigen recept en de stoof wordt handgemaakt door de dames in de zaak. Gehaktballen en hot dogs volgen nog. Al het vlees is van Wild Vleesch, uit Rotterdam.
Over de dames gesproken, die vallen op door hun retro uitdossing. Vooral de rode opgerolde zakdoek in het haar doet sterk denken aan de jaren vijftig en kan wel eens een handelsmerk worden van Fritez. De zaak is oceaanblauw van kleur, net als de foodtrucks van Fritez en kent een simpele inrichting met enkele stoere elementen zoals de gigantische straatlantaarns.
Achter de schermen is flink verbouwd, vooral voor afzuiging en opslag. Voor de schermen is er een balie om te bestellen en daarachter een flinke frituur. Fritez mag geen alchohol schenken en heeft ook geen toilet voor de gasten. Iets om rekening mee te houden. In het weekend blijft het cafetaria extraordinaire open tot twee uur in de nacht, prima voor een late night craving.
De snackbar is ineens terug. Na jarenlang terrein prijsgeven aan pizzeria's, hamburgerketens en ander internationaal gemaksvoer, lijkt het tij langzaam te keren. In Rotterdam centrum alleen al zijn recent Pomms', Tante Nel en Fritez geopend. Allemaal strak in het concept gegoten snacktenten op mooie locaties met biologische snacks. Je eet er geen calorie minder door, desalniettemin zijn snacks weer bon-ton. Zelfs Bram Ladage paste er zijn design op aan: de nieuwe flagship zaak in de Markthal is zwart en de eerste in deze styling. Alle andere Brams zullen volgen.
Met deze snackbar nieuwe stijl is het blok van Ter Marsch, KingKong en De Witte Aap af. De vier zaken vormen - met NRC café en Worm aan de overkant - het hart van Rotterdams populairste uitgaansstraat. Ook de zijstraten beginnen te floreren, met bijvoorbeeld de hipster Zwarte Paarden-bar in de Zwartenpaardenstraat, de tot Witte de With-plein omgedoopte Schiedamsevest en het rijtje met de Tiki's Bar, LaBru en Hartig in de Hartmannstraat. In de Witte de With die in alle smaken voorziet, van Vietnamees tot Surinaams en van gehaktballen tot hamburgers, ontbrak de snackbar nog. Zeker na het vertrek van broodjeszaak Spooky's was het lastig om er een patatje te verkrijgen. Die leemte is nu gevuld. Het lijkt me sterk dat Fritez over een half jaar alweer moet vertrekken.
FOTO'S WIM DE JONG